Allt om illrar

Allt om illeruppfödning

Har du kanske börjat fundera på att skaffa ett husdjur? I svenska hem är det katter och hundar som dominerar, men det innebär självklart inte att dessa arter är det enda alternativet. Varför inte skaffa sig i en söt liten iller i stället? På så vis får du lite av kattens självständiga sida och lite av hundens känsla för inlärning. Det första du bör göra är att hitta en seriös uppfödare med dokumenterad erfarenhet. På så vis kan du undvika eventuella sjukdomar samtidigt som du får tillgång till kunniga och erfarna individer.

Är illern rätt för dig?

Om du är en ordningsam person som tycker om att ha det rent och kanske till och med får panik när det börjar bli rörigt är illern inte ett djur för dig. Detta lilla djur leker sig igenom livet och inte en enda blomkruka kan känna sig säker. Nästa problem är att illern kan ta sig in i stort sett överallt. Det innebär att det kan bli en utmaning att illersäkra ett hem och undvika olyckor. Om du ändå känner att illern kan vara ett djur för dig väntar en helt ny vardag. Vill du träffa människor med samma intressen finns det utställningar för illrar, platser där du kan hämta mycket information oavsett om du är gammal eller ny illerägare.

Säkerheten kommer först

När du väl hämtat hem din illervalp börjar äventyret. Vad är farligt? Skall min iller vara lös eller kan jag ha den i buren? Kan en hage kanske vara bäst så att din nya familjemedlem inte bara sitter instängd? Skall jag kanske avla och så småningom starta min egen uppfödning? Var bara lugn, det finns hjälp att få. Har du köpt en ny duschkabin bör du hålla denna stängd eller på annat sätt täcka över avloppet, annars är risken att illern tar sig ner där. Om du bygger en hage skall du räkna med att din nya vän kommer rymma ett antal gånger innan det blir rätt. För övrigt är det bara att njuta, du kommer lära dig med tiden.