Okategoriserade

Illerutställning i Horn

Utställningar för katter och hundar är välkända, men illerutställningar hör inte till det vanliga. Det 29 oktober 2016 gick Sveriges enda illerutställning av stapeln i Horns bygdegård strax norr om Skövde. För djurägare är en sådan utställning inte bara ett forum för att visa upp sina älskade husdjur, utan även att få träffa likasinnade som delar deras passion. För illerägare och uppfödare är detta särskilt viktigt då illrar är relativt ovanliga husdjur. Det finns inte många tillfällen att diskutera sina djur och djurens behov med andra som verkligen förstår. För uppfödare är det också intressant att få deras avelsdjur bedömda enligt internationella kriterier.

Illrar med halloweenkänsla

90 illrar bedömdes i utställning under halloweenhelgen. Dagen till ära hette utställningen just ”Ferrets Halloween”. Deltagare från Sverige, Norge och Danmark uppmanades att dekorera illrarnas hagar med halloweentema, något som också blev bedömt och några småpriser delades ut. Illern Hemi hade fått sin bur utsmyckad med vampyrtema av ägaren Erika Bergström. För henne var det viktigt att den speciella inredningen inte bara gav bra halloweenkänsla utan även kunde vara praktisk och stimulerande för Hemi. Förutom inredningstemat, blev de nittio illrarna bedömda i tretton klasser. Från dessa korades även bland annat bästa färgvariant, bästa angora och bästa i show av två domare, Hanna Munkhammar från Sverige och Christina Stensbroo Tipping från Danmark.

Bedömningskriterier för illrar

Så vad är det som en domare tittar på när en iller bedöms? Alla illrar börjar med en full pott på 100 poäng. Domarna går efter ett protokoll under bedömningen och för varje kategori i protokollet bedömer de hur väl illern uppfyller alla kriterier. För varje detalj som inte håller det perfekta måttet görs poängavdrag tills illern får sin slutbedömning i form av poäng. Utifrån poängen kan domarna sammanställa de olika klasserna och de som har kommit upp på pallplatserna. Några av de kriterier som bedöms är hur pälsens färg, skick och mönster motsvarar det ideala för färgklassen, ögonens position, tänderna, att klorna har rätt längd och trampdynornas skick. En iller ska både vara vacker och frisk!