Allt om illrar

Jakt med illrar

Illern är i vilt tillstånd ett rovdjur, och denna rovdjursinstinkt kan människan använda sig av i jaktsyfte. Illrar är en utmärkt hjälp vid framförallt kaninjakt. Så länge kaninerna är ovan jord kan man också använda hundar för jakten, men när kaninerna försvinner ner i jordhålor behövs illrarnas slanka och smidiga kroppar. Illrarna släpps ner i jordhålorna för att jaga upp kaninen, och när den kommer upp står jägaren beredd med ett gevär eller med nät som omhägnat hålan.

Kaninjakt är särskilt populärt på Gotland, där det finns ett stort bestånd av deras särskilda vildkaniner, som kallas ”rabbisar”. Efter att bestånden varit på nergång länge på grund av sjukdom hos kaninerna, är de nu på återhämtningsväg igen, och rabbisjakt är tillåten året om på Gotland. Många kommer från fastlandet för att få uppleva vad som enligt Stefan Johansson är en social och fartfylld jakt. Johansson är medlem i Gotlands skarpskytte- och jägargille, arrangerar rabbisjakter och äger själv tre tama illrar som han använder vid jaktutflykterna. Det sociala består i att man har tid att prata med varandra medan illern gör sitt arbete, och det fartfyllda i att kaninen är snabb när den väl kommer upp, och att det då gäller att hänga med. Han menar att en annan anledning till att det är en populär jaktform är att det blir många fler skott än i traditionell älg- eller rådjursjakt, då man kanske får vänta en hel dag på ett skott. I rabbisjakt kan det bli så många som 30 skott på en dag.Jakt med illrar 1

Trots att Johansson arrangerar jakterna tar han inte betalt för deltagandet. Detta beror på att han inte bara jagar på sina egna marker, utan även på andras egendom. Det är inte ett problem, eftersom markägarna ser rabbisarna som ett skadedjur, på samma sätt som råttor. Han tror dock att det lätt skulle uppstå avundsjuka och diskussioner om han skulle börja ta betalt, och pengar kom in i bilden.

Illrar behöver ingen speciell träning för att användas till kaninjakt. Det räcker att de är tillräckligt tama för att kunna hanteras av människor utan att de bits.

Om du ska ge dig ut på jakt hittar du all utrustning du behöver på Huntyardberras.com