Allt om illrar

Svartfotad iller

Den svartfotade illern tillhör samma undersläkte som illern i släktet Mustela i familjen mårddjur. Till skillnad från sin släkting är dock den svartfotade illern starkt hotad i världen. Den förekommer endast i Nordamerika, och i början av 1900-talet utrotades den nästan helt. Det berodde på flera faktorer, bland annat att man under hela 1800- och 1900-talen systematiskt utrotade präriehundar, som ansågs vara skadedjur. Den svartfotade illern är beroende av präriehundar för sin överlevnad, dels för att präriehundar är illerns huvudsakliga byte och dels för att illern använder präriehundarnas gryt för att vila. En annan faktor som kan ha spelat in på det minskade beståndet svartfotade illrar var spridningen av sylvatisk rabies, som också dödade präriehundar. Illrarna dog dock i mycket större antal än präriehundarna, vilket antyder att ytterligare faktorer spelade in i beståndets snabba förfall. På 1970-talet hade det gått så långt att man förklarade den svartfotade illern vara en utdöd art. Några år senare, 1981, hittade man dock en tidigare okänd koloni av svartfotade illrar i Wyoming. Mellan 1985 och 1987 fångade man in 18 olika individer av de svartfotade illrarna, som blev grunden till ett avelsprogram för att öka beståndet igen. År 1991 kunde man återintroducera illrarna i det vilda i Wyoming, och sedan dess har man återintroducerat 18 olika populationer i USA och Mexiko. Illern är dock fortfarande starkt hotad, och avelsprogrammet fortsätter därför att vara aktivt, och producerar 240 nya svartfotade illrar varje år.Black_footes_ferret_pups

Den svartfotade illern har fått sitt namn just för att den nedre delen av benen och svanstippen på djuret är svarta. Den har även en svart mask kring ögonen. I övrigt är pälsen gulbrun och vit. Illrarna är aktiva under gryningen och natten, då de jagar. Förutom präriehundar äter den svartfotade illern även mindre däggdjur som ekorrar och möss. Om dagarna vilar illern i ett gryt.

Eftersom den svartfotade illern är så sällsynt finns det mycket få chanser att få se en i det vilda. Däremot finns det vissa individer på djurparker i USA, som man kan besöka om man vill se en svartfotad iller i verkligheten. Om du är ett fan av illrar har du sannolikt en vanlig iller som husdjur. Det lättaste sättet att hitta alla tillbehör du behöver till din iller är att söka på Allaannonser.nu.

Taggar: , , , , ,