Allt om illrar

Stäppiller

Stäppillern är en släkting till vår europeiska iller, med det latinska namnet Mustela eversmanii. Man hittar den framförallt i Östeuropa och Asien, och den har lite ljusare päls och lite större kropp än sina europeiska släktingar. Det finns dock en tydlig könsdimorfism inom arten, vilket gör att storleken varierar stort mellan hanarna och honorna: hanarna blir mellan 37 och 56 centimeter långa, och väger uppemot 2 kilo, medan honorna blir mellan 29 och 52 centimeter långa och väger runt 1,3 kilo.

 

Dess namn förklaras lätt av dess habitat, då stäppillern framförallt förekommer i öppna landskap, till exempel stäpper och halvöknar. De kan också hittas på större odlingsmarker eller vilande åkrar. Deras huvudsakliga föda är sislar, en form av ekorre som lever i marken, och stäppillrarna vistas därför oftast i närheten av deras bon. De har inte ett tydligt avgränsat territorium, utan förflyttar sig efter var det finns tillräckligt mycket föda. Förutom sislar äter stäppillern också hamstrar och pipharar, och i undantagsfall insekter. Efter att en stäppiller har grävt efter sitt byte och jagat ut det ur hålet, använder de själva de bon som lämnas kvar. Äldre stäppillrar kan stanna i samma bo tills de tvingas flytta för att leta efter mer mat, medan yngre stäppillrar brukar sova i bona över natten, för att sedan leta ett nytt byte och ett nytt bo nästa dag.Mustela_eversmanni_stamp

 

Stäppillerns status i världen är livskraftig, och det beror sannolikt till stor del på att människan generellt har ett gott öga till illern, och inte har jagat den i någon större utsträckning. Istället uppskattar man att illern håller nere beståndet av de gnagare man ser som ohyra. Man är till och med osäker på om tamillern utvecklades ur den europeiska illern eller ur stäppillern. Viss jakt förekommer dock, för att komma åt illrarnas päls, men den är inte så omfattande att den hotar stäppillerns bestånd.

 

Om du skulle vilja resa till Östeuropa eller Asien för att få chansen att se stäppillrar i det vilda, men inte har råd, kan det vara en bra idé att leta igenom dina byrålådor efter gamla smycken och klockor som du inte använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja ditt guld för ett av Sveriges högsta guldpris.

Taggar: , , , , , ,