Allt om illrar

Fakta om illern i det vilda

Illern är ett litet mårddjur. Illerns latinska namn är Mustela Putorius och den härstammar från Nordafrika och västra Eurasien. Idag finns det illrar i större delen av Europa med undantag för längst upp i norr och i de sydöstligaste delarna. I Skandinavien finns illern i södra Sverige och upp till Svealand, i sydöstra delarna av Norge samt i nästan hela Danmark. Till färgen är illern mörkbrun, med ett mörkare huvud och ett ljusare område på kroppens undersida. Storleken varierar beroende på kön. Hanarna blir 30-45 cm långa och väger 0,5-1,5 kg. Honorna blir 29-35 cm långa och väger 0,45–0,8 kg. Den är släkt med mink och utter, men är kortare och mer kompakt i sin kroppsbyggnad. En annan skillnad mot andra mårddjur är att illern inte är lika revirhävdande. Ofta lever flera illrar av samma kön i samma geografiska område utan att det ger upphov till konflikter eller revirstrider.

 

Illerns fortplantning
Illern är i likhet med andra mårddjur polygam. Parningstiden infaller mellan mars och juni. Illern får vanligtvis mellan fem och tio ungar. Ungarna föds i början av sommaren och behöver mellan två och tre månader för att blir självständiga. Som alla mårddjur så har illern doftkörtlar som den använder för att markera sitt revir och för att försvara sig. Den sprayar inte som skunkar gör, men den lämnar doftmarkeringar i sitt område och skapar en kraftig och obehaglig stank om den blir skrämd.

 

Föda och beteende
Illrar livnär sig på fåglar, små gnagare, kräldjur och grodor. Illern finns framför allt i närheten av bebyggelse och i fuktiga miljöer. Den trivs i vattendrag och i våtmarker, men är egentligen inte bunden till vattnet. Precis som exempelvis rävar bor illern helst i gryt. Det kan vara färdiga gryt som den övertagit efter andra djur eller bon som den har grävt själv. Illern är ett skymnings- och nattdjur, men ibland ser man den även mitt på dagen. Den hoppar mycket, men är dålig på att klättra. Illrar brukar även undvika att simma. Man kan säga att illrar är nyfikna och lekfulla djur. Illern har blivit ett populärt husdjur på senare år och det finns företag som arbetar med uppfödning av illrar. När man driver företag är det ibland svårt att bibehålla en god likvididet. För företag som behöver en förbättrad likviditet kan det vara en god idé att överväga hjälp med fakturabelåning.

Fakta om illern i det vilda 1

Taggar: , , , , , , , ,