Allt om illrar

Att ha iller som husdjur

Illern, med sin näpna uppsyn och sitt nyfikna och lekfulla sätt, har på senare år blivit ett allt populärare husdjur. Den domesticerades redan 3000 år före Kristus och historiker har kommit fram till att egyptierna använde illern som bruksdjur. Den användes som jaktdjur och för att fånga råttor och kaniner. Det är oklart hur illern utvecklades till den tama form vi har idag, men mycket tyder på att det var korsfararna som först tog illern till Europa.

 

Gulliga rovdjur
Illrar är sympatiska husdjur och de kan bli väldigt tillgivna och keliga. Det är dock viktigt att komma ihåg att även om illern är liten och söt så är den i grund och botten ett rovdjur. Det är viktigt att behandla den med försiktighet och respekt. Illern har 36 sylvassa tänder som är designade för att döda och slita ihjäl dess byten. Att bli biten av en ilsken iller är ingen rolig upplevelse. Det är överhuvudtaget viktigt att tänka igenom sitt beslut noggrant innan man väljer att köpa en iller, särskilt om man är en barnfamilj. Illrar är känsliga djur och tål inte den burdusa behandling som små barn ibland ger djur. Risken finns att illern känner sig trängd eller blir skrämd och reagerar med att bita barnet. Barn bör endast hantera illrar under en vuxen persons uppsikt.

 

Illerns egenskaper
Illern är ett långsmalt och otroligt smidigt djur. När man iakttar en iller är det lätt att förundras över hur viga och snabba dom är. Illrar är fenomenala på att ta sig igenom trånga utrymmen. De kan ta sig in i princip var som helst och det är bara skallens diameter som begränsar dem. Illern är en utpräglad köttätare och den har ett stort behov av fett och protein. Illern äter ofta då den har en väldigt snabb matsmältning och den bör alltid ha fri tillgång till såväl vatten som foder. Illerns mat ska innehålla minst trettio procent protein och mellan tjugo och trettio procent fett. Illern har svårt att tillgodogöra sig vegetabiliska proteiner. Illern är ett litet djur som inte kräver ett särskilt stort utrymme. Den trivs när den kan kontrollera och överblicka sitt hem, så om man bor i ett stort hus kan man avgränsa några rum och låta illern vara endast i dem.

Att ha iller som husdjur 1

Taggar: , , , , , , , ,