Allt om illrar

Att sköta och föda upp illrar

Eftersom illrar är aktiva och väldigt nyfikna små djur som gillar att krypa in i trånga utrymmen så är det viktigt att göra sitt hem ”illersäkert”, om man planerar att ha en eller flera illrar hemma. En iller kan ta sig in genom öppningar som är så smala som 2,5 centimeter. Det är därför av största vikt att vara uppmärksam på fönster, dörrar och andra öppningar som man inte vill att illern ska ta sig igenom. Illrar är lekfulla, busiga och smakar gärna på saker som kommer i deras väg. Det är viktigt att inte ha farliga saker framme som en iller kan få för sig att tugga i sig. Av någon anledning har illrar ofta en förkärlek för mjuka plast- och gummisaker som exempelvis öronproppar, suddgummin och gummiband. Om illern får i sig sådana material kan de ställa till med stor skada genom att fastna i matsmältningsapparaten och ibland även orsaka direkt livsfara för illern.

 

Illrar ska inte bo i bur
Tidigare var det vanligt att man hade illrar i bur, men så är inte längre fallet. Det kan givetvis finnas situationer när det blir nödvändigt att för en kortare tid ha sin iller i en bur, exempelvis om man befinner sig på resa. Då är det viktigt att tänka på att buren ska vara stor nog att ge plats år både lek, en sovhörna, en toalettlåda och en matplats. Illern gillar att sova i ett slutet och skyddat utrymme eftersom den i det fria bor i gryt. Det kan enkelt lösas med hjälp av en liten låda eller liknande. Många illrar gillar även att sova i små hängmattor. Det bör även finnas illeranpassade leksaker i buren så att illern kan sysselsätta sig.

 

Avel och skötsel
En iller blir könsmogen första våren efter födseln. Optimalt är om parning sker cirka 14 dagar efter att honan börjat löpa. En illerhona är normalt dräktig mellan 41 och 43 dagar och föder sedan en kull med genomsnittligt åtta valpar. Valparna är väldigt små och totalt hjälplösa när de föds, men de växer mycket fort och redan vid tre veckors ålder är de redo att börja äta fast föda. Vid åtta veckors ålder kan de skiljas från modern.

Att sköta och föda upp illrar 11

Taggar: , , , , , , , , , ,